Lees online  |  Afmelden
 
PO Raad
 
RSS   Twitter   Linkedin   Mail
NIEUWSBRIEF
Nummer 168 - April 2017
In deze nieuwsbrief
Uitgelicht  
In de media  
Vraag van de week  
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
De afgelopen week op mijn.poraad.nl  
Agenda  
 
Uitgelicht
Onderzoek stelt: Eindtoets geen perfecte graadmeter voor niveau leerling
De diverse eindtoetsen die alle leerlingen van groep acht de komende dagen maken, zijn van verschillend niveau en daardoor niet vergelijkbaar. Een leerling kan op de ene toets hoger scoren dan de ander, zo blijkt uit onderzoek van de Expertgroep Toetsen PO in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Dit bevestigt dat de eindtoets niet blindelings gevolgd moet worden bij de keuze van leerlingen en hun ouders voor een middelbare school.
Lees verder
Onderwijsachterstandenbeleid controversieel verklaard, bezuiniging gaat door
De Tweede Kamer heeft de discussie over een nieuw achterstandsmiddelenbeleid controversieel verklaard. Een forse tegenvaller, vindt de PO-Raad, want dat betekent dat het huidige demissionaire kabinet geen aanstalten meer zal maken om de schop in het beleid te zetten dat al jaren zorgt voor een toename van de kansenongelijkheid.
Lees verder
Wet werk en zekerheid maakt tekort aan vervangers significanter
De invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) in het primair onderwijs heeft de omvang van het tekort aan vervangers extra zichtbaar gemaakt. Op korte termijn zijn extra investeringen en inspanningen nodig om deze trend te keren. Dat blijkt uit een quickscan van de effecten van de Wwz.
Lees verder
 
 
Anko van Hoepen

Vertrouwen

De dag nadat de Onderwijsinspectie de zorgelijke woorden uitsprak dat het minder goed gaat met het Nederlandse onderwijs en dat de kwaliteit van scholen flink verschilt, zat ik aan tafel in de Tweede Kamer. We spraken over nieuwe kerndoelen en de noodzaak hiervan. Aan zo’n tafel met verschillende organisaties, met Beter Onderwijs Nederland, met leerlingen, vakverenigingen, deskundigen en Kamerleden lijkt het al snel alsof iedereen iets anders vindt. Alsof we allemaal lijnrecht tegenover elkaar staan in de discussie over waar het heen moet met ons onderwijs.

Lees verder
In de media  
Omhoog  
 
Wat ouders van het onderwijs vinden
12-04-2017 | School, kind & omgeving

De meeste ouders zijn betrokken bij het onderwijs van hun kind. Ze gaan bijvoorbeeld naar ouderavonden, helpen bij schoolwerk, of helpen met sportdagen Dat is een van de conclusies uit het rapport De staat van de Ouder dat de Inspectie van het Onderwijs woensdag presenteerde.

Lees verder 
Volkskrant: 'De beste plek om scholen te vergelijken is scholenopdekaart.nl'
13-04-2017 | Goed Bestuur, Onderwijsinhoud en -opbrengsten

Het maakt veel uit naar welke school een kind gaat, concludeert de Onderwijsinspectie. Kinderen met een vergelijkbare intelligentie eindigen op de ene basisschool met een hoger schooladvies dan op een andere. Maar hoe kies je de juiste school voor je kind? De Volkskrant geeft ouders drie adviezen. Tip 1: kijk en vergelijk scholen op scholenopdekaart.nl. 

Lees verder 
Diverse media: Investeringen nodig voor verbeteren kwaliteit onderwijs
13-04-2017 | Onderwijsinhoud en -opbrengsten

Diverse media berichtten de afgelopen dagen over het nieuws van de Inspectie van het Onderwijs dat scholen flink verschillen in kwaliteit.Onder meer de Volkskrant meldt daarbij dat de PO-Raad vindt dat investeringen in het primair onderwijs nodig zijn voor goed onderwijs en om de kwaliteit te verbeteren.

Lees verder 
 
Vraag van de week  
Omhoog  
 
Worden onbetaald verlof en ouderschapsverlof in mindering gebracht op de eenmalige uitkering van € 500,- euro van april 2017? Lees hier het antwoord 
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
Omhoog  
di
30
mei
 
Goed van start met de Banenafspraak: bijeenkomst Arbeidsmarktplatform PO
09:30 - 11:45 uur
 
Zwolle
 
Welke functies zijn bij u op school geschikt voor mensen met een arbeidsbeperking? Wie kan u helpen bij het realiseren van banen? Wat kost een plaatsing en wat levert het op? Op 30 mei organiseert het Arbeidsmarktplatform PO, samen met het Werkgeversservicepunt in de regio Zwolle, een bijeenkomst over de Banenafspraak. Een school uit de regio Zwolle deelt ervaringen met het realiseren van banen voor de Banenafspraak.
Lees verder
Diverse
data
 
Lerend netwerk: huisvesting en de kracht van de relatie
in overleg
 
 
Bij de bouw of renovatie van een school zijn schoolbesturen en gemeenten tot elkaar veroordeeld. Dat zit ingebakken in het systeem en leidt in de praktijk nogal eens tot frustratie. Het resultaat van de samenwerking is misschien wel voor 80% afhankelijk van de kwaliteit van de relaties. Wat kunt u hier als bestuurder zelf in doen?
Lees verder
vr
16
jun
 
PO-Raad congres 2017: Kleurrijk in onderwijs
09:00 - 17:00 uur
 
Nijkerk
 
  • Keynotes van Rinda den Besten en prof. dr. Ernst Hirsch Ballin;
  • Masterclasses van Mr. Willem van Leeuwen, prof. dr. Edith Hooge, Boris van der Ham, drs. Eric Koenen of Ronilla Snellen en Ewald van Vliet;
  • Sessies van o.a. Arnold Jonk, Rutger Meijer, Dr. Marlies Honingh, Lucas Westerbeek en prof. dr. Arco van de Ven;
  • Informatiemarkt en ruimschoots gelegenheid voor het ontmoeten van collega's.
  • Voorafgaand aan het congres op 16 juni houdt de PO-Raad haar Algemene Ledenvergadering (ALV) op 15 juni 2017.
Lees verder
wo
29
sep
 
Save the date: Landelijke IKC-dag
10:00 - 15:00 uur
 
Apeldoorn
 
Investeren in kindvoorzieningen is noodzakelijk om de ontwikkeling van jonge kinderen te bevorderen. Onderwijs, kinderopvang, gemeenten, de Sociaal Economische Raad en de Taskforce Samenwerking Onderwijs en Kinderopvang zijn het hierover eens. Het is niet voor niets dat het aantal IKC’s groeit. Bent u bezig met de ontwikkeling van een kindcentrum of heeft u plannen om samen te gaan werken met lokale partners? Dan mag u deze inspirerende bijeenkomst niet missen!
Lees verder
De afgelopen week op mijn.poraad.nl
 
 
 
 
 
Duizenden leerlingen basisschool beginnen aan eindtoets
13-04-2017 | Werkgeverszaken

Bijna 180.000 leerlingen van de hoogste groep in het reguliere en het speciaal basisonderwijs beginnen vanaf deze week aan hun eindtoets. Deze toets kan ertoe leiden dat het advies over vervolgonderwijs dat de leerkracht eerder al over een leerling uitbracht, naar boven wordt bijgesteld.

Lees verder 
'Grootste staking ooit op school'
13-04-2017 | Werkgeverszaken

,,De actiebereidheid is groter dan ooit tevoren", zegt Jan van de Ven, leraar in Overloon en woordvoerder van actiecomité 'PO in Actie' vandaag in De Gelderlander. ,,Als onze noodkreet niet wordt gehoord, er in het regeerakkoord geen extra geld komt voor de basisscholen, gaat de boel echt plat."

Lees verder 
Lees verder op mijn.poraad.nl
Meer weten over mijn.poraad.nl
 
 
Agenda  
Omhoog  
wo
19
apr
 
Kennisgroep Financiën
12:00 - 17:00
 
Utrecht
 
Vereniging
 
do
11
mei
 
Leergang Slimmer leren met ICT
09:15 
 
Rotterdam
 
Projecten
 
do
11
mei
 
Miniconferenties Samen Leren Samen Zorgen
16:00 - 19:30 uur 
 
Rotterdam
  Overig
 
vr
12
mei
 
Lerend netwerk: voorbereiden op bestuurlijke visitatie
10:00 - 14:00 uur 
 
Driebergen-Zeist
  Projecten
 
di
16
mei
 
Auditorenscholing: aan de slag met zelfevaluatie en audits
10:00 - 14:00 uur 
 
Driebergen-Zeist
  Projecten
 
wo
17
mei
 
IKC-dagen op locatie: De Troubadour Rosmalen
10:00 - 15:00 uur 
 
Rosmalen
  Overig
 
wo
17
mei
 
Netwerkbijeenkomst Sociale Veiligheid
12:30 - 17:00 uur 
 
regio Utrecht
  Overig
 
do
18
mei
 
Werkbijeenkomsten voor het vullen van Scholen op de kaart
10:00 - 13:00 uur
 
Rotterdam
 
Vereniging
 
Meer agenda-items
Website     Reageren     
Mijn gegevens
 
Aanmelden     
Afmelden
     Print