Lees online  |  Afmelden
 
PO Raad
 
RSS   Twitter   Linkedin   Mail
NIEUWSBRIEF
Nummer 176 - Juni 2017
In deze nieuwsbrief
Uitgelicht  
Nieuws  
Vraag van de week  
In de media  
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
De afgelopen week op mijn.poraad.nl  
Agenda  
 
Uitgelicht
Passend onderwijs gaat op papier vooruit
Staatssecretaris Dekker ziet geen aanleiding om in te grijpen in de landelijke verevening. Ook al ziet hij dat het aantal leerlingen op het speciaal onderwijs in regio’s met een positief saldo stijgt, en dat er in gebieden met een krimpend budget problemen ontstaan. Dat is één van de voorbeelden in de elfde voortgangsrapportage van Dekker aan de Kamer, waarin papier en werkelijkheid nog ver uit elkaar liggen.
Lees verder
‘Politiek neemt geen verantwoordelijkheid voor goed onderwijs’
De Tweede Kamer heeft een ultieme kans gemist om duidelijkheid te creëren over de bekostiging van het primair onderwijs. Met haar ‘nee’ tegen de oproep voor een parlementair onderzoek houdt ze een mistig beeld in stand over hoe het ervoor staat in de sector. Broodnodige investeringen blijven daardoor uit. Dat zei Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad, in haar openingsspeech van het PO-Raad congres in Nijkerk.
Lees verder
 
 
Terugblik PO-Raad congres 2017

Kleurrijk in onderwijs
Bestuurders, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals kwamen op 16 juni bij elkaar in Nijkerk voor een informatief en inspirerend congres. De keynotes kunt u terugkijken op onze website. In onze congreskrant hebben we diverse hoogtepunten gebundeld. Zo kunt u op uw gemak nalezen wat er is gebeurd en de sfeer nog even proeven. 
Lees verder
Nieuws  
Omhoog  
 
Programma manifestatie 27 juni is bekend
20-06-2017 | Werkgeverszaken

Dinsdagmiddag 27 juni overhandigt het PO-front de petitie aan de politiek in Den Haag. Op de website van PO-front staat het globale programma. Op die pagina kunt u ook doorgeven met hoeveel mensen uw school/scholen wordt vertegenwoordigd tijdens de manifestatie. Het is belangrijk dat de organisatie zicht heeft op het aantal te verwachten deelnemers.

Lees verder 
PO-Raad: ‘Bij ambitieuze doelstellingen hoort een passend budget’
20-06-2017 | Financiën

Om de hoge verwachtingen en eisen die aan het primair onderwijs worden gesteld waar te kunnen maken, is het van belang dat er onderzoek wordt gedaan naar welke bekostiging hiervoor nodig is. Die oproep doet de PO-Raad in een brief aan de Tweede Kamer, die op woensdag 21 juni debatteert over het Jaarverslag en Onderwijsverslag 2016 van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Lees verder 
Geef uw toelichting op de eindtoetsresultaten 2017
20-06-2017 | Goed Bestuur, Onderwijsinhoud en -opbrengsten

Sinds gisteren zijn de voorlopige resultaten van uw leerlingen op de eindtoets 2016/2017 beschikbaar in Vensters. Het gaat om de eindtoetsresultaten die u vóór 30 mei 20.00 uur heeft uitgewisseld met BRON. U kunt de gegevens controleren op juistheid en er een toelichting op geven. Zijn de gegevens juist en is uw toelichting compleet, dan publiceert u ze direct op scholenopdekaart.nl.

Lees verder 
Wat te doen bij extreme warmte op school
20-06-2017 | Huisvesting

Op veel plaatsen wordt het deze week dertig graden. Niet alle schoolgebouwen zijn berekend op dergelijke temperaturen. Bij welke temperatuur is het nog verantwoord om te werken en te leren? Wanneer mag je een tropenrooster instellen? De PO-Raad zette een aantal vragen en antwoorden op een rij.

Lees verder 
40 procent ouders zou kiezen voor kindcentrum
19-06-2017 | School, kind & omgeving

Veertig procent van de ouders met een kind op een reguliere basisschool of kinderdagverblijf, zou hun kind naar een kindcentrum laten gaan als er één in hun buurt zou zijn. Dat blijkt uit het onderzoek Ouders over kindcentra, uitgevoerd door onderzoeksbureau Oberon en op 19 juni overhandigd aan ouderorganisaties.

Lees verder 
OCW vraagt schoolbesturen om gegevens voor lerarenregister
19-06-2017 | Werkgeverszaken

Vanwege de levering van basisgegevens voor het lerarenregister heeft het ministerie van OCW vorige week een brief gestuurd aan de schoolbesturen. Als eerste stap vragen minister en staatssecretaris daarin om een contactpersoon.

Lees verder 
Veel scepsis over Asschers plan verhogen lerarensalaris
18-06-2017 | Werkgeverszaken

Vanuit de Tweede Kamer en diverse onderwijsorganisaties is sceptisch gereageerd op het plan van demissionair minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher om de salarissen van leerkrachten in het basisonderwijs te verhogen. Asscher kondigde afgelopen zaterdag in het AD aan meer geld te gaan reserveren, wanneer er met Prinsjesdag nog geen kabinet is.

Lees verder 
 
Vraag van de week  
Omhoog  
 
Bij welke temperatuur mag ik een tropenrooster instellen? Lees hier het antwoord 
 
In de media  
Omhoog  
 
Dekker: ‘Wees trotser en kom niet iedere week met een nieuwe financiële claim’
16-06-2017 | Financiën

Hij had onlangs in het veelbesproken Kamerdebat over werkdruk beter op zijn woorden moeten letten. Dat gaf demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) toe in zijn toespraak op het PO-Raad congres ‘Kleurrijk in onderwijs’. Maar dat neemt niet weg dat hij aan de meeste wensen van de sector niet wil of kan voldoen. Zo verklaarde hij later aan de zaal.

Lees verder 
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
Omhoog  
vr
30
jun
 
Inspiratie-estafette verbinding onderwijs-jeugdhulp
10:00 - 12:00 uur
 
Nijmegen
 
Iedere laatste vrijdag van de maand organiseert de 'Werkagenda verbinding onderwijs-jeugd' een inspiratiesessie op locatie voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met passend onderwijs. Deze maand is de beurt aan de Samen naar School klas: kinderen met een ernstige handicap krijgen les binnen de muren van een reguliere school
Lees verder
Diverse
data
 
Doe mee met de nieuwe editie van de Leergang Slimmer leren met ICT
 
omgeving Utrecht
 
Leg in vier bijeenkomsten een goede basis om ICT in uw schoolorganisatie te implementeren. Doe mee met de leergang Slimmer leren met ICT, die start in het schooljaar 2017/2018. Kom samen met uw collega-schoolbestuurder(s), schoolleiders en stafmedewerkers (o.a. ICT-coördinatoren), want goed onderwijs met ICT is teamwork.
Lees verder
De afgelopen week op mijn.poraad.nl
 
 
 
 
 
Rinda den Besten op ALV: 'Besturen, laat je zien!'
15-06-2017 | Vereniging PO-Raad

''We hebben het afgelopen jaar alle pijlen in de verkeerde richting zien schieten,'' constateert voorzitter Rinda den Besten bij de opening van de Algemene Ledenvergadering van de PO-Raad. ,,De prestaties van leerlingen gaan achteruit en het verschil in kwaliteit tussen scholen is te groot.''

Lees verder 
ALV besluit tot scherpere Code Goed bestuur
15-06-2017 | Vereniging PO-Raad

'Enkele aanscherpingen van de Code Goed bestuur, diverse nieuwe aanwinsten voor verschillende commissies en een nieuw lid van het Algemeen Bestuur. Hiervoor kozen de leden van de PO-Raad tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV) die donderdag in Nijkerk plaatsvond. Onderwerp van gesprek was verder vooral de nieuwe strategische agenda-in-wording.

Lees verder 
Lees wat andere scholen doen in het kader van de prikactie 27 juni
15-06-2017 | Vereniging PO-Raad

Om te zorgen dat alle leraren aan de actie mee kunnen doen, vragen we de besturen, schoolleiders en teams om met elkaar het gesprek aan te gaan hoe de prikactie vorm kan krijgen op de scholen.

Lees verder 
Lees verder op mijn.poraad.nl
Meer weten over mijn.poraad.nl
 
 
Agenda  
Omhoog  
do
22
jun
 
Bijeenkomst Kennisgroep Onderwijshuisvesting
10:00 - 14:00
 
Utrecht
 
Vereniging
 
vr
23
jun
 
Startconferentie ICT-inkoopcoöperatie
09:30 - 13:00
 
Utrecht
 
Overig
 
vr
23
jun
 
Startbijeenkomst bestuurlijke visitatie
09:30 - 12:00
 
Utrecht
 
Vereniging
 
ma
26
jun
 
Startbijeenkomst bestuurlijke visitatie
13:00 - 15:30
 
Utrecht
 
Vereniging
 
di
27
jun
 
Ontwikkelgroep 'Naar een 3e generatie IHP's'
10:00 - 13:00
 
omgeving Utrecht
 
Projecten
 
wo
28
jun
 
Onderzoeksconferentie 2017
10:00 - 16:30
 
Amersfoort
 
Overig
 
vr
30
jun
 
Lerend netwerk: voorbereiden op bestuurlijke visitatie
10:00 - 14:00
 
Driebergen-Zeist
 
Vereniging
 
vr
30
jun
 
Inspiratie-estafette verbinding onderwijs-jeugdhulp
10:00 - 12:00
 
Nijmegen
 
Overig
 
ma
03
jul
 
Startbijeenkomst lerend netwerk Duurzame inzetbaarheid en vitaliteit
13:00 - 16:00
 
Utrecht
 
Projecten
 
di
04
jul
 
Startbijeenkomst lerend netwerk Verbinding HR en kwaliteitszorg 
10:00 - 14:00
 
Utrecht
 
Projecten
 
wo
05
jul
 
Ontwikkelgroep 'Naar een 3e generatie IHP's'
10:00 - 13:00 uur
 
omgeving Utrecht
 
Projecten
 
Meer agenda-items
Website     Reageren     
Mijn gegevens
 
Aanmelden     
Afmelden
     Print