Lees online  |  Afmelden
 
PO Raad
 
RSS   Twitter   Linkedin   Mail
NIEUWSBRIEF
Nummer 179 - Juli 2017
In deze nieuwsbrief
Uitgelicht  
Nieuws  
Vraag van de week  
 
Overig onderwijsnieuws  
Uitgelichte bijeenkomsten  
De afgelopen week op mijn.poraad.nl  
 
Uitgelicht
Eerste Kamer neemt Wet vereenvoudiging samenwerkingsschool aan
Het vormen van een samenwerkingsschool, met daarin zowel openbaar als bijzonder onderwijs, wordt eenvoudiger. Het wetsvoorstel van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) dat dit regelt, werd op dinsdag 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer. ,,Eindelijk, hier hebben we ons lang hard voor gemaakt'', reageert PO-Raad-vicevoorzitter Anko van Hoepen.
Lees verder
Onderwijslonen primair onderwijs fors lager in vergelijking met marktsector
Het gemiddelde loon van leraren in het primair onderwijs ligt 14 procent onder dat van vergelijkbare werknemers in de marktsector. Ook schoolleiders verdienen minder dan vergelijkbare werknemers in de marksector, zo blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Het rapport ondersteunt daarmee de roep om een hoger salaris voor leraren. 
Lees verder
Oplossingen voor het lerarentekort onder de loep: zij-instroom
Het oplopende lerarentekort in het primair onderwijs is een groot probleem. Vanuit de sector, in de media en in de politiek duiken daarom de laatste tijd verschillende oplossingen hiervoor op. De PO-Raad verzamelt en analyseert enkele van deze ideeën. In dit bericht staat het bevorderen van de instroom van mensen van buiten het primair onderwijs, oftewel zij-instroom, centraal.
Lees verder


Lees ook: 
'Oplossingen voor lerarentekort onder de loep: gratis opleiding'

 
 

Dit is alweer onze laatste nieuwsbrief van het schooljaar. Wij hopen dat we bij het verschijnen van de volgende nieuwsbrief, eind augustus, een nieuw kabinet hebben. Een kabinet dat inziet dat kinderen de toekomst zijn en écht gaat investeren in primair onderwijs. Uiteraard kunt u ook in de zomermaanden op poraad.nl terecht voor het laatste nieuws. Wij wensen u een goede zomer. Rust lekker uit, u heeft het verdiend!

Rinda den Besten
Anko van Hoepen

Wat verandert er per 1 augustus?
Een nieuwe vorm van inspectietoezicht, een aangescherpte Code Goed Bestuur, nieuwe bekwaamheidseisen voor onderwijspersoneel en een aflopend akkoord over de personele gevolgen van passend onderwijs. De PO-Raad zette de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.
Lees verder
Nieuws  
Omhoog  
 
Voorstel 'Instemming MR op financieel beleid' terug naar tekentafel
12-07-2017 | Financiën, Medezeggenschap

Er komt dit najaar een veldconsultatie voor het wetsvoorstel dat de medezeggenschapsraden (MR) instemmingsrecht geeft op hoofdlijnen van het meerjarig financieel beleid van het schoolbestuur. Dit naar aanleiding van de conclusie van de Raad van State dat het huidige wetsvoorstel prematuur is. Hiermee gaat het sowieso langer duren voordat een eventuele wetswijzing wordt doorgevoerd. Het is nog de vraag of het überhaupt zo ver komt.

Lees verder
Zorgen in Tweede Kamer over bezuinigingen onderwijsachterstanden
11-07-2017 | School, kind & omgeving

Diverse partijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd over het onderwijsachterstandenbeleid van demissionair staatssecretaris Sander Dekker. In een schriftelijk overleg laten SP, D66, CDA, GroenLinks en SGP doorschemeren dat ze het moeilijk te rijmen vinden dat hij op onderwijsachterstanden bezuinigt terwijl de kansenongelijkheid toeneemt.

Lees verder 
Lees ook: 'Voorjaarsnota kan lek in onderwijsachterstandenbudget dichten'

Leraren en schoolleiders gaan curriculum ontwikkelen
07-07-2017 | Onderwijsinhoud en -opbrengsten

Onder de naam Curriculum.nu buigen leraren, schoolleiders en scholen zich in 2018 over de vraag wat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs moeten kennen en kunnen. Dit gebeurt voor negen thema’s of vakgebieden, zoals Nederlands, rekenen en wiskunde en digitale geletterdheid. Eind 2018 presenteren de teams hun resultaten, die de basis leggen voor nieuwe kerndoelen en eindtermen. Dit staat in de brief die staatssecretaris Dekker vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Lees verder 
Akkoord over aanpassing ABP-pensioenregeling
07-07-2017 | Werkgeverszaken

Sociale partners hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over vereenvoudiging van de ABP-pensioenregeling. Daarnaast wordt de pensioenrekenleeftijd aangepast als gevolg van stijging van de fiscale pensioenrichtleeftijd van 67 jaar naar 68 jaar. Met deze wijzigingen stijgt de pensioenpremie per 1 januari 2018 niet met 2,2%-punt maar met ongeveer 1,4%-punt.

Lees verder 
Nieuwe ICT-versnellingsvraag: ontwikkeling van leerlingvolgsysteem voor unitonderwijs
06-07-2017 | ICT in het onderwijs

Digitale systemen moeten ondersteunend zijn aan het onderwijsproces. Maar wat als de huidige systemen niet passen bij het onderwijsconcept van de school? Om deze reden diende stichting Trinamiek uit IJsselstein onlangs een versnellingsvraag in. Wilt u, als schoolbestuur, hierbij betrokken worden en meedenken? Ondersteun dan deze versnellingsvraag.

Lees verder 
Dekker gaat aparte bekostiging EMB onderzoeken
06-07-2017 | Passend onderwijs

Er bestaat een kans dat scholen voor ernstig meervoudig beperkte (EMB) kinderen in de toekomst toch rechtstreeks bekostigd gaan worden. Na langdurig aandringen van de Kamer stemde staatssecretaris Dekker (Onderwijs) gisteren in met een onderzoek naar de voor- en nadelen van een aparte bekostiging, dus los van de samenwerkingsverbanden passend onderwijs.

Lees verder 
 
Vraag van de week  
Omhoog  
 
De GGD vraagt bij scholen alle leerlingengegevens op voor het Elektronisch Kinddossier GGD, zodat zij de screenings kunnen uitvoeren. Dienen de scholen deze gegevens te verstrekken of kan de GGD deze gegevens vanuit BRON inzien? Lees hier het antwoord
 
Overig onderwijsnieuws  
Omhoog  
 
Van het vso naar een betaalde baan
12-07-2017 | Speciaal onderwijs, Werkgeverszaken

Afgelopen maandag 10 juli vond op de Utrechtse vso-school STIP de aftrap plaats van het traject 'Ingeschakeld'. Om participatie op de arbeidsmarkt van jongeren uit vso en praktijkonderwijs mogelijk te maken, moeten diverse partijen 'ingeschakeld' worden. Rinda den Besten was hierbij aanwezig namens de PO-Raad.

Lees verder
Sector zelf aan de slag met afwegingskader meldcode kindermishandeling
12-07-2017 | School, kind & omgeving

Vanaf 1 januari 2019 moet het onderwijs een eigen afwegingskader hanteren voor het melden van vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. Dat staat in het aangepaste 'Besluit verplichte meldcode', dat vorige week werd gepubliceerd in het Staatsblad. 

Lees verder 
Subsidie aan te vragen voor doorstroomprogramma's po-vo
12-07-2017 | Onderwijsinhoud en -opbrengsten

Om te bevorderen dat alle kinderen op een passend niveau kunnen starten in het voortgezet onderwijs en dat ook zo veel mogelijk vasthouden, kunnen samenwerkende basisscholen en middelbare scholen subsidie aanvragen voor het ontwikkelen en uitvoeren van zogenoemde doorstroomprogramma’s po-vo.

Lees verder 
Bestuurders werken samen aan 'scherpe' zelfevaluatie
11-07-2017 | Goed Bestuur

Hoe beter je zelfevaluatie, hoe meer je haalt uit een bestuurlijke visitatie. Binnen een lerend netwerk hielpen schoolbestuurders elkaar met hun zelfevaluaties. Dat beviel goed: ‘Samen kom je sneller tot de kern en maak je het scherper.’

Lees verder 
Arbeidsmarktanalyse PO: 'Aandeel pabo-gediplomeerden daalt steeds verder'
07-07-2017 | Opleiden, ontwikkelen en onderzoeken | Werkgeverszaken

Pabo-studenten zijn overwegend tevreden over hun opleiding. En beginnende leerkrachten krijgen vaker begeleiding. Maar het aandeel startende pabo-studenten en pabo-gediplomeerden daalt steeds verder. Dit blijkt uit de eerste 'Arbeidsmarktanalyse primair onderwijs 2017 Thema: de lerarenopleiding' van het Arbeidsmarktplatform PO.

Lees verder 
ICT-terugblik op PO-Raad congres 'Kleurrijk in onderwijs'
06-07-2017 | ICT in het onderwijs

Was u er ook tijdens het PO-Raad congres op 16 juni in Hart van Holland, Nijkerk? U kon er ook verschillende workshops volgen over ICT in het onderwijs. Heeft u deze gemist? Lees de verslagen en bekijk de visuals.

Lees verder 
Leraar die varieert met ICT, boekt beste resultaten
05-07-2017 | ICT in het onderwijs

Leraren die variëren in de manier waarop ze onderwijs geven, en daarbij gebruik maken van ICT, boeken de beste resultaten. De manier waarop zij ICT inzetten heeft vooral impact op de motivatie van leerlingen, de onderwijsprestaties, en maakt het mogelijk efficiënter les te geven. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de 2-jaarlijkse Vier in balans-monitor van Kennisnet.

Lees verder 
Uitgelichte bijeenkomsten  
Omhoog  
do
7
sep
 
Startbijeenkomst bestuurlijke visitatie
9:30 - 12:00 uur
 
Utrecht
 
Schoolbestuurders kunnen veel leren van een frisse blik van buiten. Reden voor de PO-Raad om hen vertrouwd te maken met een systeem van bestuurlijke visitatie. Voor bestuurders die mee willen doen aan een bestuurlijke visitatie of daarin geïnteresseerd zijn, biedt de PO-Raad een startbijeenkomst aan. Op deze bijeenkomst zal een lid van de visitatiecommissie en een beleidsadviseur van de PO-Raad u alles vertellen over het bestuurlijke visitatietraject.
Lees verder 
do
21
sep
 
Samen werken aan integratie sbo-so-bao
10:00 - 16:00 uur
 
Utrecht
 
In vervolg op een succesvolle bijeenkomst op 20 januari 2017 organiseren PO-Raad, SBO Werkverband, LECSO en NCOJ een tweede landelijke bijeenkomst over samenwerking en integratie van so-sbo en regulier basisonderwijs.
Lees verder 
do/vr
5/6
okt
 
Tweedaagse passend onderwijs
9:00 - 17:00 uur
 
Lunteren
 
De tweedaagse conferentie passend onderwijs in Lunteren is inmiddels een begrip. Dit jaar is het thema ‘Samen leren leven – werken aan een inclusieve maatschappij’. De conferentie is zowel bedoeld voor schoolbestuurders (po en vo), als voor samenwerkingsverbanden po en vo en partners. 
Lees verder 
Diverse
data
 
Regiobijeenkomsten PO-Raad najaar 2017
 
diverse locaties
 
In het najaar organiseert de PO-Raad weer regiobijeenkomsten verspreid over het land. Programma, exacte locatie en tijden zijn nog niet bekend. Wel kunt u zich alvast aanmelden.
Lees verder 
De afgelopen week op mijn.poraad.nl
 
 
 
 
 
Heeft u het jaarverslag van uw schoolbestuur al openbaar gemaakt?
Conform de Code Goed Bestuur behoort ieder schoolbestuur haar jaarverslag actief openbaar te maken. De PO-Raad roept de besturen die dat nog niet hebben gedaan op om het jaarverslag 2016 openbaar te maken.
Modellen bezwaarschrift gewichtencontrole
In juni hebben ongeveer negentig schoolbesturen een brief van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) ontvangen met daarin een aangepast overzicht vaststelling telling (OVT). Om te voorkomen dat dit leidt tot een negatieve bijstelling van de bekostiging voor onderwijsachterstandenbeleid kunnen scholen bezwaar indienen. De PO-Raad heeft hiervoor een model bezwaarschrift laten opstellen. 
Lees verder op mijn.poraad.nl
Meer weten over mijn.poraad.nl
 
 
Website     Reageren     
Mijn gegevens
 
Aanmelden     
Afmelden
     Print