Lees online  |  Afmelden
 
PO Raad
 
RSS   Twitter   Linkedin   Mail
NIEUWSBRIEF
Nummer 186 - Oktober 2017
In deze nieuwsbrief
Uitgelicht  
Nieuws  
Vraag van de week  
In de media  
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
De afgelopen week op mijn.poraad.nl  
Agenda  
 
Uitgelicht
Kamer wil uw mening over lumpsumsystematiek
De Tweede Kamer wil weten of en zo ja hoe de bekostigingssystematiek van het primair en voortgezet onderwijs beter kan. Ze vraagt het onderwijsveld daarom hoe zij hierover denkt en reacties in te sturen. De PO-Raad roept haar leden op hieraan gehoor te geven.
Lees verder
Terugblik: Staken doe je zo!
Zo'n 60.000 leraren uit het hele land kwamen donderdag bijeen in het Zuiderpark in Den Haag. Zij voerden actie voor meer salaris en minder werkdruk. Ondertussen was het bij de PO-Raad in Utrecht 'bring your kids to work-day'. De staking in beeld gebracht.
Lees verder
 
 
Problemen primair onderwijs te groot, stapjes kabinet te klein
Het kabinet heeft met haar regeerakkoord ‘vertrouwen in de toekomst’, maar voor het primair onderwijs ligt die toekomst te ver in het verschiet. Het kabinet wil pas vanaf 2021 in werkdruk investeren en dat is te laat. De PO-Raad is teleurgesteld, al is het positief dat het makkelijker wordt zieke werknemers te vervangen.
Lees verder
Nieuws  
Omhoog  
 
Leraren van het Jaar 2017 bekend
09-10-2017 | Opleiden, ontwikkelen en onderzoeken, Speciaal onderwijs

Tjeerd van den Elsen en Christa Rietberg mogen zich een jaar lang 'Beste leraar van Nederland' noemen. Van de Elsen staat voor groep 6 van basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg en Rietberg werkt als groepsleerkracht op so de Aventurijn in Almere. Afgelopen zaterdag werden zij in Amersfoort uitgeroepen tot Leraar van het Jaar 2017 in het primair onderwijs.

Lees verder 
Meest bevlogen personeel van alle overheidssectoren in het primair onderwijs
09-10-2017 | Opleiden, ontwikkelen en onderzoeken, Werkgeverszaken

Van alle overheidssectoren is het personeel in het primair onderwijs het meest bevlogen. Zo’n 94 procent is trots op zijn werk en 88 procent is enthousiast over zijn beroep. Tegelijkertijd is het verzuim gestegen, mede door werkdruk. De tevredenheid van de pabo-studenten stijgt.

Lees verder 
Nieuwe subsidieronde voor muziekonderwijs gestart
06-10-2017 | Onderwijsinhoud en -opbrengsten

Scholen die werk willen maken van muziekonderwijs, kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij het Fonds Cultuurparticipatie. In totaal is hiervoor 5 miljoen euro beschikbaar, genoeg voor zo’n driehonderd scholen. Voor basisscholen organiseert de stichting Méér Muziek in de Klas weer een muzikale wedstrijd.

Lees verder 
Terugblik: Staken doe je zo!
05-10-2017 | Werkgeverszaken

Zo'n 60.000 leraren uit het hele land kwamen donderdag bijeen in het Zuiderpark in Den Haag. Zij voerden actie voor meer salaris en minder werkdruk. Ondertussen was het bij de PO-Raad in Utrecht 'bring your kids to work-day'. De staking in beeld gebracht.

Lees verder 
500 miljoen voor verlagen werkdruk, maar staking gaat door
04-10-2017 | Financiën, Werkgeverszaken

Om de werkdruk voor leraren te verlagen, trekt het nieuwe kabinet bijna 500 miljoen euro uit. Dat meldt RTL Nieuws op basis van Haagse bronnen. De PO-Raad is hier blij mee maar zal ook kritisch kijken waar het geld vandaan komt.

Lees verder 
 
Vraag van de week  
Omhoog  
 

Indien een school een oudervereniging heeft, ben je dan als ouder vanaf inschrijving van je kind automatisch lid van de oudervereniging?
Lees hier het antwoord

 
In de media  
Omhoog  
 
Trouw: 'Steeds meer juffen, maar helaas in deeltijd'
10-10-2017 | Werkgeverszaken

Dagblad Trouw schrijft dinsdag dat het aantal vrouwen in het primair onderwijs verder stijgt. Uit de Onderwijsatlat primair onderwijs blijkt dat in 2016 85 procent van het personeel vrouw is; drie jaar eerder was dat 82 procent.

Lees verder 
PO-Raad in Jeugdjournaal en EditieNL
10-10-2017 | Huisvesting, School, kind & omgeving

Terwijl de leraren staakten, maakten verschillende organisaties van de nood een deugd. EditieNL bracht in beeld hoe de PO-Raad donderdag 5 oktober de kinderen van werknemers op het werk een leuke dag aanbood met een heuse kinderklankbordgroep, schminken en pannenkoeken. 

Lees verder 
Rinda den Besten in Spijkers Met Koppen: 'Eerst zien, dan geloven'
09-10-2017 | Financiën, Werkgeverszaken

,,Eerst zien, dan geloven.” Dat zei Rinda den Besten, voorzitter van de PO-Raad afgelopen zaterdag in het radioprogramma Spijkers Met Koppen over de 770 miljoen euro die het primair onderwijs ‘volgens Haagse bronnen’ in een nieuw regeerakkoord zou krijgen voor het verminderen van werkdruk en het verhogen van salarissen.

Lees verder 
Trouw en Volkskrant over werkdruk, salaris en de lerarenstaking
06-10-2017 | Financiën, Werkgeverszaken

In dagblad Trouw zegt voorzitter van de PO-Raad Rinda den Besten dat scholen de problemen met de hoge werkdruk en het lage salaris van leraren niet meer zelf kunnen oplossen. Een nieuw kabinet moet dan ook serieus in het onderwijs investeren.

Lees verder 
NRC: 'Basisonderwijs: te weinig voor te veel wensen'
06-10-2017 | Financiën

Basisonderwijs: te weinig voor te veel wensen’ kopte NRC Handelsblad deze week. In een uitgebreid artikel neemt de krant de bekostiging van het primair onderwijs onder de loep. Scholen en besturen zeggen dat de kosten voor het primair onderwijs al jaren sneller zien stijgen dan de inkomsten. Ook zijn er steeds meer taken bijgekomen. Het kampt daardoor met tekorten en dat gaat ten koste van de kwaliteit van het onderwijs.

Lees verder 
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
Omhoog  

Diverse
data 

 
Regiobijeenkomsten PO-Raad
zie agenda voor data en tijden
 
Roermond, Assen, Duiven
 

Bent u bestuurder en lid van de PO-Raad? Dan nodigen wij u van harte welkom op een van de laatste drie regiobijeenkomsten dit najaar. Het bestuur van de PO-Raad gaat graag met haar leden in gesprek over het regeerakkoord en de Strategische Agenda 2018-2021.
Aanmelden is nog mogelijk.
Lees verder

Diverse
data
 
Kennisgroep Financiën
13:00 - 16:00
 
Eindhoven, Zwolle, Utrecht
 
In november komt de Kennisgroep Financiën weer samen om actuele en toekomstige ontwikkelingen op het brede gebied van financieel management in het primair onderwijs te bespreken. Deelname aan de Kennisgroep Financiën is vrij toegankelijk voor medewerkers van schoolbesturen die zijn aangesloten bij de PO-Raad.
Lees verder 

do
2
nov

 
Kennisgroep Communicatie
10:00 - 13:00
 
Utrecht
 
De kennisgroep Communicatie deelt onderling kennis en ervaring over ontwikkelingen op het gebied van media en communicatie. Voor de eerstvolgende bijeenkomst is het thema crisismanagement. Bent u werkzaam als communicatieadviseur of -medewerker en is uw schoolbestuur lid van de PO-Raad? Dan nodigen wij u van harte uit om deel te nemen aan de Kennisgroep Communicatie.
Lees verder 
Afgelopen week op mijn.poraad.nl
 
 
 
 
 
Docenten: Wij gaan door met actievoeren totdat Den Haag luistert
09-10-2017 | Werkgeverszaken

Basisschoolleraren Jan van de Ven en Thijs Roovers zijn de drijvende kracht achter de lerarenstaking PO in Actie. Zo'n 60.000 docenten kwamen de afgelopen week naar Den Haag. De mannen zijn nog niet tevreden. Ze waarschuwen voor nieuwe acties. ‘We zijn er massaal klaar mee.’

Lees verder 
Lees verder op mijn.poraad.nl
Meer weten over mijn.poraad.nl
 
Agenda  
Omhoog  
wo
11
okt
 
Werkdagen voor risicoscholen
09:30 - 15:00
 
Alkmaar
 
PO-Raad
 
do
12
okt
 
Netwerk Huisacademies
10:00 - 12:00
 
Utrecht
 
Overig - Extern
 
do
12
okt
 
Auditorenscholing: aan de slag met zelfevaluatie en audits
10:00 - 16:00
 
Utrecht
 
Overig - Extern
 
do
12
okt
 
Regiobijeenkomsten PO-Raad najaar 2017
13:00 - 15:30
 
Roermond
 
PO-Raad
 
vr
13
okt
 
Regiobijeenkomsten PO-Raad najaar 2017
09:30 - 12:30
 
Assen
 
PO-Raad
 
vr
13
okt
 
Regiobijeenkomsten PO-Raad najaar 2017
09:30 - 12:30
 
Duiven
 
PO-Raad
 
do
26
okt
 
Netwerkbijeenkomst Krimp
10:00 - 12:30
 
Utrecht
 
PO-Raad
 
vr
27
okt
 
Inspiratie-estafette verbinding onderwijs-jeugdhulp
09:30 - 11:30
 
Rotterdam
 
Overig - Extern
 
vr
27
okt
 
Webinar Informatiebeveiliging en privacy
13:00 - 14:30
 
In samenwerking met 
Meer agenda-items
Website     Reageren     
Mijn gegevens
 
Aanmelden     
Afmelden
     Print