PO Raad                                                                                                                                                                                                                                                              Lees online | Afmelden
 
PO Raad
 
RSS   Twitter   Linkedin   Mail
NIEUWSBRIEF
Nummer 218 - Juli 2018
In deze nieuwsbrief
Uitgelicht  
Nieuws  
Vraag van de week  
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
De afgelopen week op mijn.poraad.nl  
 
Uitgelicht
Sectorraden commiteren zich aan de realisatie van een kennisinfrastructuur
De PO-Raad, VO-raad, MBO raad, Vereniging Hogescholen en de VSNU hebben zich verbonden aan de realisatie van een kennisinfrastructuur voor het onderwijs. Hiermee is een belangrijke stap gezet om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren met behulp van onderzoek en kennisintensieve innovatie. De inititiatiefnemers willen gezamenljik de werelden van onderzoek en onderwijs nauwer met elkaar verbinden. Deze ontwikkeling sluit naadloos aan op de groeiende behoefte aan meer kennis over 'wat werkt'en 'wat werkt niet' en bestaande initiatieven zoals de werkplaatsen onderwijsonderzoek.
Lees verder
Primair onderwijs krijgt komend schooljaar al uitzondering op ketenregeling
Schoolbesturen in het primair onderwijs kunnen komend schooljaar al gebruikmaken van een uitzondering op de ketenregeling voor vervanging bij ziekte. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een gezamenlijk verzoek van de PO-Raad en de vakbonden hiervoor positief beoordeeld.
Lees verder
 
 
Rinda den Besten en Anko van Hoepen:
'Zullen we het gewoon wat meer samen doen?'
Het schooljaar zit er bijna op. Terwijl besturen en schooldirecties zich buigen over de teamformatie van aanstaande schooljaar, kijken leraren en leerlingen uit naar de laatste schooldag. En daarmee is het tijd voor een terugblik van PO-Raad voorzitter Rinda den Besten en vicevoorzitter Anko van Hoepen. Ditmaal een persoonlijke terugblik, want 'we hebben het afgelopen jaar al zoveel teruggeblikt, bijvoorbeeld rondom ons 10-jarig bestaan', stelt Den Besten.
Lees verder
Nieuws  
Omhoog  
 
Internetconsultatie afschaffing fusietoets is geopend
12-07-2018 | Goed Bestuur | Krimp

Met het wetsvoorstel Afschaffing van de fusietoets in het funderend onderwijs wil minister Slob de ruimte geven aan schoolbesturen om waar nodig met elkaar samen te werken om het onderwijsaanbod toekomstbestendig te maken. De internetconsultatie over het wetsvoorstel is geopend.

Lees verder 
Eerste Kamer stemt in met halvering collegegeld
12-07-2018 | Werkgeverszaken

Het wordt goedkoper om een lesbevoegdheid te halen. Op de valreep van het zomerreces stemde een kritische Eerste Kamer in met het kabinetsplan om het collegegeld de eerste twee studiejaren van een lerarenopleiding te halveren. Het Kabinet wil hiermee het lerarentekort helpen oplossen. Diverse partijen, waaronder de PO-Raad, zijn eveneens kritisch over de maatregel.

Lees verder 
Effecten nieuwe cao op de personele bekostiging (update bericht)
10-07-2018 | Financiën | Werkgeverszaken

De indexering van de personele bekostiging op grond van de referentiesystematiek en de extra kabinetsbijdrage van 270 miljoen euro voor onderwijzend personeel heeft een aanzienlijk effect op de personele bekostiging 2017-2018 en 2018-2019. Zo zal de personele bekostiging voor onderwijzend personeel voor het schooljaar 2017-2018 ten opzichte van de definitief vastgestelde personele bekostiging 2016-2017 toenemen met 5,2%.

Lees verder 
Scholen niet wettelijk verplicht om gegevens aan jeugdgezondheidszorg te verstrekken
10-07-2018 | ICT in het onderwijs

Een aantal jeugdgezondheidsorganisaties (JGZ) hebben scholen een brief gestuurd in het kader van de planning van gezondheidsonderzoeken op school. In veel gevallen is dit de GGD maar in sommige gemeenten kunnen ook andere JGZ-organisaties opereren. In de brief geven zij aan dat scholen wettelijk verplicht zijn om gegevens van leerlingen te verstrekken. Dit is niet juist. Volgens de wet moeten...

Lees verder 
Schoolleider Hanneke de Frel: 'Het bestuur vertrouwt op de kundigheid van de schoolleiders en geeft ze de ruimte'
10-07-2018 | Financiën | Goed Bestuur

Hanneke de Frel is directeur op CBS Prinses Maxima in Berkel en Rodenrijs. Deze school valt onder schoolbestuur Spectrum-SPCO. In dit interview vertelt de Frel over de samenwerking tussen haar als schoolleider en het schoolbestuur.

Lees verder 
Interesse in ICT en onderwijs? Volg deze negen besturen online
09-07-2018 | ICT in het onderwijs

Hoe kun je ICT optimaal inzetten bij gepersonaliseerd leren? Op welke manier bevorder je de deskundigheid van leraren op het gebied van digitale geletterdheid? Leven dit soort vragen ook bij u? Volg dan deze negen scholen online. Zij delen dit jaar hun ervaringen en leermomenten via de nieuwe website: www.slimmerlerenmetict.nl.

Lees verder 
Duizend scholen in het primair onderwijs zijn Gezonde School
06-07-2018 | School, kind & omgeving

Openbare Basisschool Utrecht Overvecht is de 1000ste basisschool die zich Gezonde School mag noemen. De school ontving op 6 juli het vignet Gezonde School uit handen van Anko van Hoepen, vicevoorzitter van de PO-Raad....

Lees verder 
Nieuwe inventarisatie van lesobservatie-instrumenten: Wijzer over Zien en Kijken
05-07-2018 | Werkgeverszaken

Werkt u al met een lesobservatie-instrument? Met een beproefd lesobservatie-instrument kunnen schoolbesturen en scholen objectief en transparant vaststellen wat de vorderingen van (startende) leraren zijn. De (startende) leraren kunnen zich daardoor verder professionaliseren. De PO-Raad heeft de beschikbare lesobservatie-instrumenten op een rij gezet.

Lees verder 
Handleiding bij staking van woensdag 12 september
05-07-2018 | Werkgeverszaken

Op woensdag 12 september staken de medewerkers in het primair onderwijs in Zuid-Holland en Zeeland. De vakbonden hebben de medewerkers van scholen uit deze provincies opgeroepen om het werk neer te leggen. Hier vindt u een handleiding met alle zaken waar werkgevers aan moeten denken voor, tijdens en na de staking.

Lees verder 
 
Vraag van de week  
Omhoog  
 

CAO PO 2018: hoeveel bedraagt de éénmalige uitkering en waarom is er gekozen voor deze uitkering? Lees hier het antwoord op de vraag




 
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
Omhoog  

vrij
21
sept
Ze
Zesde Landelijke IKC-dag: Hoe halen we het beste uit ieder kind?
10:00 - 15:00 uur
 
Utrecht
 
De Landelijke IKC-dag is in vijf jaar tijd een begrip geworden. Een dag om inhoudelijk gevoed te worden met het laatste nieuws en ontwikkelingen vanuit politiek, wetenschap en praktijk. Maar ook hét moment om handige contacten te leggen en samen met collega's eens wat langer stil te staan bij de belangrijke vragen rond IKC-vorming. Kortom, een must voor iedereen die - in welk stadium en in welke rol dan ook - bezig is met de ontwikkeling van een kindcentrum.
Lees verder

Diverse
data in sept en okt
 
Informatiebijeenkomst bestuurlijke visitatie in de regio
Diverse tijden
 
Diverse locaties
 
Bestuurlijke visitatie is een mooie manier om als schoolbestuur te reflecteren op onderwijskwaliteit. Daarom organiseert de PO-Raad een informatiebijeenkomst over bestuurlijke visitatie in Nijmegen, Assen, Groningen, Leeuwarden en Rotterdam. Tijdens de bijeenkomst zal een beleidsadviseur van de PO-Raad u alles vertellen over het bestuurlijk visitatietraject. Heeft u interesse in de bijeenkomst? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar bestuurlijkevisitatie@poraad.nl 
Lees verder 

wo
31
okt
 
NRO-congres: met onderzoek onderwijs vernieuwen
9:30 - 17:00 uur
 
Utrecht
 
Het NRO-congres is een dag vol inspiratie en kennisdeling. Ontmoet deelnemers die net als jij interesse hebben in de combinatie van onderwijs en onderzoek. Kom ook en ontdek samen hoe onderwijs en onderzoek elkaar versterken.
Lees verder
ma
12
nov
 
Vooraankondiging gebruikersdag 'op weg naar het leerlingvolgsysteem van de toekomst'
 
Bent u werkzaam in het primair of speciaal onderwijs en houdt u zich bezig met ICT om het onderwijsproces te ondersteunen? Heeft u een specifieke interesse in het leerlingvolgsysteem van de toekomst? Of bent u een leverancier van leerlingvolgsystemen en wilt u graag in gesprek met verschillende gebruikers? Kom dan naar deze bijeenkomst voor inspirerende voorbeelden en wissel van gedachten over hét leerlingvolgsysteem van de toekomst.
Lees verder
De afgelopen week op mijnporaad.nl
 
 
 
 
 
Voorbeeldbrief voor ouders over staking op 12 september
Leden van de PO-Raad kunnen gebruik maken van een voorbeeldbrief voor ouders over de staking van 12 september in Zuid-Holland en Zeeland.

Lees verder op mijn.poraad.nl
Meer weten over mijn.poraad.nl
 
 
 
Website     Reageren     
Mijn gegevens
 
Aanmelden     
Afmelden
     Print