PO Raad                                                                                                                                                                                                                                                              Lees online | Afmelden
 
PO Raad
 
RSS   Twitter   Linkedin   Mail
NIEUWSBRIEF
Januari 2019
In deze nieuwsbrief
Uitgelicht  
Nieuws  
Vraag van de week  
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
Vacatures  
Agenda  
 
Uitgelicht
Wat verandert er voor het primair onderwijs in 2019?
Andere verlofrechten voor partners na de komst van een baby, een afwegingskader bij de meldcode kindermishandeling, nieuwe loonschalen en diverse subsidieregelingen. De PO-Raad zet de belangrijkste veranderingen per januari 2019 voor u op een rijtje.
Lees verder
Volkskrant: 'Het hele onderwijs staakt op 15 maart'
In De Volkskrant kondigt de Algemene Onderwijsbond aan een onderwijsstaking te organiseren op 15 maart, een week voor de Provinciale Statenverkiezingen. Daaraan doen alle sectoren mee, van basisschool tot universiteit. De PO-Raad benadrukt dat het belangrijk is dat serieus in onderwijs wordt geïnvesteerd omdat het met forse en urgente problemen kampt. Ze wil niet alleen focussen op meer geld maar breed werken aan goed onderwijs. Staken, is iets van de bonden.
Lees verder
 
 
Lees nu de nieuwe podium!
Vlak voor de kerstvakantie viel weer een nieuwe editie van ons magazine podium op de mat. In dit nummer: Het lerarentekort - De specialist Sportieve en Gezonde School - Vier dagen les per week - Wat het onderwijs kan leren van de politie - De eerste opbrengsten van de Strategische Agenda - Zo worden de werkdrukgelden besteed - en meer!
Podium gemist? Lees online
Nieuws  
Omhoog  
 

Deze rubriek bevat ten dele nieuws van vóór de kerstvakantie.
Minister Slob opent online vertelpunt voor passend onderwijs
07-01-2019 | Passend onderwijs

Is uw werk veranderd door passend onderwijs? Heeft u een positieve of negatieve ervaring rond passend onderwijs die u wilt delen met minister Slob en andere betrokkenen in uw regio? Dat kan vanaf vandaag via het online vertelpunt van het ministerie van Onderwijs. 

Lees verder 
Ruim 15.000 kinderen minder gepest in primair onderwijs
21-12-2018 | School, kind & omgeving

De PO-Raad is verheugd dat het veiligheidsgevoel op scholen hoog is. In 2018 voelt zo’n 97% van de leerlingen in het primair onderwijs zich veilig, tegenover 94% van het personeel. Daarnaast blijkt dat het aantal pestgevallen op scholen tussen 2016 en 2018 met 15.000 leerlingen is gedaald. Dit blijkt uit de kamerbrief en resultaten van de Veiligheidsmonitor 2018 die vandaag werden gepubliceerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Lees verder 
Update - Met passie werken aan het onderwijs van morgen
20-12-2018 | Onderwijsinhoud

De ontwikkelteams van leraren en schoolleiders die samen werken aan bouwstenen voor nieuwe kerndoelen, gaan de laatste fase in. In 2019 zit hun werk erop en is het aan de Tweede Kamer om nieuwe kerndoelen vast te stellen die de verouderde vervangen. ,,De kunst is om scholen handvatten te geven, zonder te veel in te vullen wat ze moeten doen.’’

Lees verder 
Bestuurder Huub Hovens over doordecentralisatie schoolgebouwen: ‘Bedenk goed hoever je wilt gaan’
20-12-2018 | Huisvesting

Steeds vaker kiezen schoolbesturen en gemeenten voor doordecentralisatie van onderwijshuisvesting: meer zeggenschap voor schoolbesturen over de ‘eigen’ gebouwen. Deze week sluit de gemeente Venlo een overeenkomst met de po-schoolbesturen. Vijf vragen hierover aan schoolbestuurder Huub Hovens van stichting Kerobei.

Lees verder 
Beroepskwaliteit: een gedeelde verantwoordelijkheid
19-12-2018 | Opleiden, ontwikkelen en onderzoeken, Werkgeverszaken

Hoe houden we het beroep leraar toekomstbestendig? Hoe kunnen we leraren zodanig opleiden dat zij goed en eigentijds onderwijs kunnen blijven geven? En wat betekent dit voor het opleiden en professionaliseren van leraren? Deze vragen zijn onderliggend aan de ambitie van de denktank beroepskwaliteit om een gedeeld beroepsbeeld van de leraar te ontwikkelen. In 2017 is de denktank hiermee van start gegaan. Wat hebben zij het afgelopen jaar gedaan? En waar staan zij nu?

Lees verder 
Minister omarmt plan voor vereenvoudiging bekostiging
19-12-2018 | Financiën

De bekostigingssystematiek van het primair onderwijs wordt eenvoudiger. Minister Arie Slob (Onderwijs) omarmt het voorstel dat de PO-Raad hiertoe onlangs deed, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees verder 
 
Vraag van de week  
Omhoog  
 
Moeten we een nieuwe werknemer inschalen op basis van zijn laatst verdiende salaris of op basis van de functie die hij gaat uitoefenen?  Lees hier het antwoord 
 
Helpdesk  
Omhoog  
 

De helpdesk van de PO-Raad heeft problemen met ontvangen e-mails. Heeft u vóór maandag 7 januari een mail gestuurd aan de helpdesk van de PO-Raad en heeft u nog geen antwoord ontvangen? Wilt u uw e-mail dan nog een keer sturen naar helpdesk@poraad.nl? Excuses voor het ongemak!

 
Uitgelichte bijeenkomsten  
Omhoog  
vr
18
jan
 
OnderwijsInzicht: het kompas voor onderwijs en ICT
9:00 - 16:00 uur
 
Utrecht
 
In één dag duidelijk waar je staat, waar je heen wilt en hoe je daar kunt komen. OnderwijsInzicht wordt georganiseerd door Kennisnet, de VO-raad en de PO-Raad. Deelname is kosteloos.
Lees verder
vr
8
feb
 
Cao-bijeenkomst voor SO-besturen
14:00 - 16:00 uur
 
Utrecht
 
De PO-Raad en vakbonden zijn begonnen aan de cao-onderhandelingen voor de CAO PO 2019 en verder. Bent u een schoolbestuur met scholen in het speciaal onderwijs en wilt u meepraten en denken met de cao-onderhandelaars? Dan nodigen we u graag uit voor deze bijeenkomst.
Lees verder
Diverse
data
 
Meedenken over de functiebeschrijvingen van onderwijsondersteuners?
 
Utrecht
 
Is de voorbeeldfunctiebeschrijving van jouw functie als onderwijsondersteuner eigenlijk nog wel actueel? De PO-Raad onderzoekt samen met de vakbonden of de functiebeschrijvingen moeten worden aangepast. Dit onderzoek is belangrijk voor de cao-onderhandelingen. Wil je meedoen? Dat kan door deel te nemen aan de bijeenkomsten voor onderwijsondersteuners. Ben je schoolleider of schoolbestuurder en wil je meepraten over de functiebeschrijvingen van onderwijsondersteuners? Ook dan kun je aansluiten bij de bijeenkomsten.
Lees verder
 
Vacatures  
Omhoog  
 
Adviseur Onderwijskwaliteit / Projectmedewerker
Reageren t/m 10 januari 2019 
Binnen het programma Regie op Onderwijskwaliteit ondersteunen we besturen bij de verdere ontwikkeling van de kwaliteit(szorg) van hun onderwijs en organisatie. Heb jij relevante werkervaring binnen het onderwijs en wil je graag aan de slag met onderwijskundige thema’s? Solliciteer dan op deze functie!
Projectleider Versterking strategisch HR-beleid
Reageren t/m 14 januari 2019 
Als projectleider geef je leiding aan activiteiten ter versterking van het strategisch personeelsbeleid in de sector. Ben jij een innovatieve en proactieve projectleider met gevoel voor bestuurlijke verhoudingen? Dan is de PO-Raad op zoek naar jou! 
 
Agenda  
Omhoog  
ma
14
jan
 
Startbijeenkomst Scholen op de kaart
10:00 - 13:00 uur
 
Eindhoven
 
PO-Raad
 
vr
18
jan
 
OnderwijsInzicht
09:00 - 16:00 uur
 
Utrecht
 
 i.s.m. PO-Raad
 
ma
21
jan
 
Bouwsessies 'Samen werken aan kennis voor onderwijs'
16:00 - 19:00 uur
 
Groningen
 
 i.s.m. PO-Raad
 
di
22
jan
 
Kennisgroep kwaliteitszorg
10:00 - 15:30 uur
 
Driebergen
 
 PO-Raad
 
do
24
jan
 
leerKRACHT-besturenprogramma: inspiratie over een verbetercultuur bij topbedrijven
10:00 uur
 
diverse locaties
 
i.s.m. PO-Raad
 

diverse data

 
Bijeenkomsten bij NOT: Aantrekkelijk beroep, aantrekkelijke sector
13:00-14:00 en 14:00-15:00 uur
 
Utrecht
 
 PO-Raad
 
do
31
jan
 
Kennisbijeenkomsten Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (openbaar onderwijs)
13:00 - 16:30 uur
 
Utrecht
 
 PO-Raad
 
Website     Reageren     
Mijn gegevens
 
Aanmelden     
Afmelden
     Print