PO Raad                                                                                                                                                                                                                                                              Lees online | Afmelden
 
PO Raad
 
RSS   Twitter   Linkedin   Mail
NIEUWSBRIEF
12 maart 2019
In deze nieuwsbrief
Uitgelicht  
Nieuws  
Vraag van de week  
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
Agenda  
Vacatures  
 
Uitgelicht
Onduidelijkheid over geld werkdrukakkoord
Er is onduidelijkheid over het geld dat schoolbesturen de komende jaren kunnen verwachten in het kader van het werkdrukakkoord. De PO-Raad gaat hierover in gesprek met minister Arie Slob (Onderwijs).
Lees verder
Hoop asielzoekersscholen gevestigd op Tweede Kamer en kabinet
Minister Arie Slob (Onderwijs) bestrijdt dat asielzoekersscholen en hun leerlingen extra zwaar worden getroffen door de nieuwe verdeling van het budget om onderwijsachterstanden aan te pakken. Dat schrijft hij in antwoorden op vragen van diverse Kamerleden. Zij willen weten hoe het kan dat diverse besturen hun budget met tientallen procenten zien verminderen, met gedwongen ontslagen, minder ondersteuning voor leerlingen en grotere groepen tot gevolg.
Lees verder
Tweede Kamer wil meer grip op lumpsum
De Tweede Kamer wil meer inzicht in de financiën: vooraf moet duidelijk zijn waar schoolbesturen hun geld aan willen besteden en achteraf moeten zij beter laten zien waar de middelen aan zijn uitgegeven. Die wens liep als een rode draad door het debat over de lumpsum in de Tweede Kamer. De politiek roept de sector op om samen op te trekken met ouders, leraren en schoolleiders bij het maken van plannen en om beter te laten zien waar het geld naartoe gaat.
Lees verder
 
 
Anko van Hoepen:
'Gooi de luiken open'
Verantwoording...daar gaan we weer, zul je wel denken. Vast niet je favoriete onderwerp. Toch was het een belangrijk thema de afgelopen week. In de Tweede Kamer buitelden de meningen over elkaar heen tijdens het debat over de lumpsum. Plannen en ideeen over schotten in de lumpsum, bekostiging van scholen in plaats van schoolbesturen en versterking van de medezeggenschap volgden elkaar in hoog tempo op
Lees verder
Nieuws  
Omhoog  
 
Extra aandacht voor verantwoording vermogenspositie in jaarverslag
12-03-2019 | Financiën | Goed Bestuur

Veel schoolbesturen werken op dit moment aan het jaarverslag. Wilt u in het jaarverslag van uw schoolbestuur extra aandacht besteden aan de verantwoording van de vermogenspositie? Heeft uw schoolbestuur reserves? Leg het verhaal achter deze cijfers dan uit in uw jaarverslag.

Lees verder 
Vakbonden houden actieweek ‘Investeer in onderwijs’
11-03-2019 | Werkgeverszaken

Van maandag 11 tot en met vrijdag 15 maart zijn er door heel Nederland acties in alle onderwijssectoren. De vakbonden roepen hun leden op om actie te voeren voor meer investeringen in het onderwijs. De week wordt afgesloten met een landelijke onderwijsstaking op 15 maart op het Malieveld in Den Haag.

Lees verder 
Internationale Vrouwendag: 'Als het een beetje schuurt, zit het juist goed'
08-03-2019 | Vereniging PO-Raad| Werkgeverszaken

,,Doe vooral een beetje moeilijk als vrouw’’, besloot Esther Mollema haar verhaal, tijdens de bijeenkomst op Internationale Vrouwendag. ,,Een competente indruk maak je niet als je te aardig overkomt, maar juist als je kritisch bent. Nederland heeft meer heldinnen nodig: vrouwen die de boel een beetje opschudden.’’

Lees verder 
Naar een sterkere positie van de academische leraar
08-03-2019 | Opleiden, ontwikkelen en onderzoeken

Academische leraren kunnen een belangrijke rol spelen binnen een schoolbestuur. Maar hun vaardigheden worden lang niet overal optimaal benut. Zo zijn er academische leraren die zich bezig houden met onderzoek of kwaliteitsverbetering maar er zijn ook leraren die uitsluitend voor de klas staan. Belangrijk vraagstuk is dan ook hoe de positie van academische leraren in onze sector versterkt kan worden. En over deze vraag gingen bestuurders, schoolleiders, beleidsmedewerkers en academische leraren op woensdagavond 6 maart met elkaar in gesprek.

Lees verder 
Minister haalt deel van de werkdrukmiddelen naar voren
07-03-2019 | Financiën | Werkgeverszaken

Vanaf volgend schooljaar is er structureel 333 miljoen euro beschikbaar om de werkdruk in het primair onderwijs aan te pakken. Het tweede deel van het extra geld uit het Werkdrukakkoord komt daarmee eerder beschikbaar. Minister Arie Slob (Onderwijs) heeft deze kasschuif woensdagavond 6 maart bekend gemaakt. De PO-Raad is verrast door dit besluit en heeft een kanttekening, maar ondersteunt in principe de keuze om geld voor het primair onderwijs eerder beschikbaar te stellen. De werkdruk is nog steeds hoog.

Lees verder 
Regeling compensatie transitievergoeding gepubliceerd in Staatscourant
06-03-2019 | Werkgeverszaken

De Regeling compensatie transitievergoeding is gepubliceerd in de Staatscourant. De regeling is een nadere uitwerking van de wet over de compensatie van betaalde transitievergoeding na langdurige arbeidsongeschiktheid. De regeling treedt op 1 april 2020 met terugwerkende kracht in werking.

Lees verder 
10 jaar werken aan onderwijskwaliteit
05-03-2019 | Onderwijskwaliteit

Zo’n 750 scholen klommen met hulp van analisten en vliegeniers van Goed worden goed blijven uit de put. Het programma van de PO-Raad speelde daarmee de afgelopen tien jaar een belangrijke rol bij het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Maandag stond de PO-Raad hier in een symposium bij stil.

Lees verder 
 
Vraag van de week  
Omhoog  
 
Voor het schooljaar 2019-2020 komen er extra middelen voor werkdrukverlaging beschikbaar. Welk bedrag komt er per leerling beschikbaar? Lees hier het antwoord op de vraag 
 
 
Uitgelichte bijeenkomsten  
Omhoog  
do
11
apr
 
Themabijeenkomst Vensters schoolgids
9:30 - 12:30 uur
 
Utrecht
 
Wilt u graag een duwtje in de rug om aan de slag te gaan met Vensters? We ondersteunen u graag met de themabijeenkomst Vensters schoolgids. Tijdens de themabijeenkomst Vensters schoolgids werkt u in Vensters, onder begeleiding van het Vensters-team én een expert. Deze bijeenkomst schuift Ellen Snijder-Meijer, analist Onderwijsinspectie PO, bij ons aan. Ellen informeert u over de kwaliteitseisen voor uw schoolgids. Waar moet u op letten? U kunt in Vensters eenvoudig een schoolgids samenstellen met de informatie die u invult in de module Mijn Scholen op de kaart.
Lees verder
Diverse
data
 
Regiobijeenkomsten voorjaar 2019
Diverse data in maart en april
 
Diverse locaties
 
Tussen 26 maart en 16 april organiseert de PO-Raad weer acht regiobijeenkomsten. Een uitstekende gelegenheid om elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over strategisch bestuurlijke thema’s in het primair onderwijs. Tijdens de komende bijeenkomsten gaan wij graag met u in gesprek over het bestuurlijk handelen gericht op onderwijskwaliteit en kwaliteitszorg en de afspraken die gemaakt zijn op de ALV van november 2018.  
Lees verder
Diverse
data
 
Auditorenscholing
Diverse data
 
Diverse locaties
 
Hoe kunt u schoolzelfevaluaties en audits in uw bestuur en binnen uw scho(o)l(en) inzetten om de onderwijskwaliteit te verbeteren? U leert het op de nieuwe auditorentrainingen die de PO-Raad in 2019/2020 in samenwerking met vier educatieve partners aanbiedt.
Lees verder
Vacatures  
Omhoog  
 
Communicatieadviseur 'Samen Slimmer Leren'
Reageren kan t/m 24 maart |  Bekijk de vacature hier
 
Agenda  
Omhoog  
wo
13
03
 
Studiemiddag 'Anders kijken naar onderwijs voor (hoog)begaafde kinderen'
14:00 - 17:30
 
Tilburg
 
Overig - Extern
 
di
19
03
 
Expertgroep Professionele Teams
13:30 - 15:30
 
Utrecht
 
PO-Raad
 
do
21
03
 
Themabijeenkomst governance passend onderwijs
09:30 - 12:30
 
Utrecht
 
PO-Raad
 
do
21
03
 
Startbijeenkomst bestuurlijke visitatie in de regio
10:00 - 12:00
 
Amsterdam
 
PO-Raad
 
do
21
03
 
Kennisgroep bovenschoolse ICT-coördinatoren
13:00 - 16:30
 
Utrecht e.o.
 
PO-Raad
 
do
21
03
 
Kennismakingsbijeenkomst ontwikkelgroep Schoolondersteuningsprofiel
15:00 - 17:00
 
Utrecht
 
PO-Raad
 
vr
22
03
 
Startbijeenkomst bestuurlijke visitatie in de regio
10:00 - 12:00
 
Zwolle
 
PO-Raad
 
do
28
03
 
Kennisgroep Communicatie
09:30 - 12:30
 
Utrecht
 
PO-Raad
 
do
28
03
 
IKC-dag op locatie: Casa Tweetalige Montessorischool
09:30 - 13:00
 
Pijnacker
 
PO-Raad
 
do
28
03
 
Startbijeenkomst bestuurlijke visitatie in de regio
10:00 - 12:00
 
Eindhoven
 
PO-Raad
 
ma
01
04
 
Lancering plan van aanpak kennisinfrastructuur voor het onderwijs
13:00 - 15:00
 
Utrecht
 
In samenwerking met
 
di
02
04
 
Miniconferentie ‘Bovenschools stratego’: Strategie voor stafmedewerkers in het primair onderwijs
12:30 - 15:30
 
Utrecht
 
PO-Raad
 
di
02
04
 
Ontwikkelgroepen schoolbestuurders en schoolleiders
17:00 - 19:30
 
Utrecht
 
PO-Raad
 
Website     Reageren     
Mijn gegevens
 
Aanmelden     
Afmelden
     Print