‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
PO Raad
7 juli 2020 | Nieuwsbrief
Lees online  |  Afmelden
De PO-Raad wenst je een mooie zomervakantie!
‘Komend jaar staat in het teken van verkiezingen en de Grote Vragen’
07-07-2020 | Onderwijskwaliteit
Dit schooljaar was een aaneenschakeling van turbulente periodes, zegt Rinda den Besten terugblikkend. De sector worstelde met ingewikkelde kwesties en zette ‘stoere stappen’. Wát er ook speelde, zag Anko van Hoepen, het draaide áltijd om onderwijskwaliteit. En dat blijft de rode draad volgend schooljaar, voorzien ze. Den Besten: ,,Het komend jaar staat in het teken van de verkiezingen en de grote vragen.” 
Lees verder  
 
Nieuws
Eerste Kamer neemt wetsvoorstel ‘Vrijwillige ouderbijdrage’ aan
07-07-2020 | School, kind & omgeving

Ook als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen, mogen leerlingen nooit uitgesloten worden van activiteiten die de school organiseert. De senaat nam vanmiddag de initiatiefwet van GroenLinks en SP aan, die dit regelt. Met de nieuwe wet worden de bestaande afspraken in het primair onderwijs wettelijk verankerd.

Lees verder  
Tweede Kamer: les door onbevoegden in G5 mag niet tellen als onderwijstijd

De Tweede Kamer vindt dat lessen die gegeven worden door onbevoegden niet mogen tellen als onderwijstijd. In de laatste week voor het zomerreces stemde de Kamer voor een motie van GroenLinks, SP, PvdA en D66 die dit moet regelen. De minister gaf scholen in de G5 met een lerarentekort eerder de ruimte om maximaal 22 uur per maand onbevoegden voor de klas te zetten om de tekorten tijdelijk op te vangen.

Lees verder  
Opstarten handhavend optreden leerplicht bij schoolverzuim
07-07-2020 | Coronavirus (COVID-19), School, kind & omgeving

Minister Slob heeft aangekondigd dat handhaving van de leerplicht weer mogelijk wordt bij schoolverzuim dat niet aan corona gerelateerd is. In samenwerking met het ministerie van OCW heeft Ingrado gewerkt aan een stappenplan voor het opstarten van handhavend optreden door de leerplichtambtenaar. In dit stappenplan is beschreven in welke situaties handhaving vanaf nu weer mogelijk is.

Lees verder  
Leren van de coronacrisis: een belangrijke maar complexe uitdaging
07-07-2020 | ICT in het onderwijs

Wat heeft het primair onderwijs geleerd uit de coronacrisis? Wat is kansrijk voor de toekomst? En hoe verankeren we de geleerde lessen in ons onderwijs? Antwoorden op belangrijke vragen, die zowel de PO-Raad als haar leden bezighoudt. Op het webinar ‘lessons learned’ gingen zo’n zeventig bestuurders hier met elkaar over in gesprek. 

Lees verder  
Dit wisten we al: Schrappen eindtoets vergroot kansenongelijkheid
06-07-2020 | Onderwijskwaliteit

Dat de eindtoets dit jaar niet is afgenomen, kan de kansenongelijkheid in het onderwijs vergroten, schrijft het CPB vandaag. Nieuw is deze kennis niet. We zien al jaren dat bij gemiddeld 8% van de groep8-leerlingen het eindadvies wordt bijgesteld op basis van de eindtoetsresultaten. Heroverweging zat er dit jaar niet in, er werd immers geen eindtoets afgenomen. De PO-Raad ontwikkelde daarom samen met partners direct in april een formulier om aan het overgangsdossier toe te voegen.

Lees verder  
Overig nieuws
03-07-2020
Merel van Vroonhoven: ‘de aanpak van het lerarentekort is te beperkt’
03-07-2020
Experimenten ‘intensieve samenwerking regulier en speciaal onderwijs’ open voor aanmelding
03-07-2020
Locatieleider Audrey Raalte: ,,Verborgen racisme vraagt nu altijd iets van mij. Terwijl het een joint effort zou moeten zijn om dit probleem op te lossen.”
03-07-2020
Feestelijk vlagmoment voor vso-leerlingen
 
 
Vraag van de week
Ik heb tijdelijk een vervanger gehad voor een corona-afwezige. Op welke grond kan ik de uitkeringskosten van die vervanging melden bij het Participatiefonds?
Lees hier het antwoord  
 
Uitgelichte evenementen
maandag
 
15:00 - 16:00 uur  
Online
31
augustus
2020
 
Webinar McKinsey Rapport: Verbetering van kwaliteit en doelmatigheid
Interessant voor: Bestuurders
Een nauwere betrokkenheid van de inspectie, een standaarddashboard dat zichtbaar maakt of scholen hun middelen wel doelmatig besteden of succesvolle interventies delen. Het is een greep uit de voorstellen in het onderzoeksrapport Een verstevigd fundament voor iedereen. Want onze onderwijsresultaten zijn afgenomen en de ongelijkheid is toegenomen. Het funderend onderwijs staat voor een flinke verbeteropgave, zo stellen de onderzoekers van McKinsey.
Lees verder​  
donderdag
 
13:00 - 16:00 uur  
Online
10
september
2020
 
Algemene Ledenvergadering PO-Raad
Interessant voor: Bestuurders
Op donderdag 10 september organiseert de PO-Raad een digitale ALV. De aanmeldingen stromen al binnen, de teller staat intussen op 180. Meld je ook aan. Meer informatie over het programma volgt zo snel mogelijk. 
Lees verder​  
vrijdag
 
10:00 - 11:30 uur  
Online
18
september
2020
 
Kick-off Burgerschap op de Basisschool met Gert Biesta
Interessant voor: Bestuurders, Bovenschoolse staf, Schoolleiders
Wil je aan de slag met burgerschapsonderwijs dat past bij jouw onderwijsvisie en -context? En wil je weten wat er de komende jaren wettelijk verandert op dit gebied? De PO-Raad biedt de komende twee jaar extra ondersteuning bij het vormgeven van burgerschapsonderwijs. Laat je informeren en inspireren tijdens deze webinar.
Lees verder​  
Meerdaags
 
Diverse tijden  
Diverse locaties
Kijk in onze webagenda voor data
 
Regionale researchED congressen
Interessant voor: Bestuurders , Bovenschoolse staf, Leraren, Schoolleiders, Overig
Ontmoet een onderzoeker! researchED Nederland, het NRO en de PO-Raad slaan de handen ineen en organiseren vijf online congressen in 2020. Tijdens deze regionale bijeenkomsten worden leraren in contact gebracht met relevant onderwijsonderzoek en onderzoekers. Tegelijkertijd biedt de regionale opzet kans om actuele lokale vraagstukken uit te wisselen.
Lees verder  
 
Contact
030 - 310 09 33
info@poraad.nl
www.poraad.nl

Bezoekadres
Aidadreef 4
3561 GE Utrecht
E-mail opties
Twitter   Linkedin   Rss
U ontvangt dit bericht op .