Kennisgroep P&O, recente nieuwsberichten en interessante ontwikkelingen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je geregistreerd staat als geïnteresseerde van de Kennisgroep P&O of omdat je hiervoor bent aangemeld. Afmelden kan natuurlijk, klik daarvoor rechtsbovenaan deze mail. Je mag deze nieuwsbrief doorsturen aan anderen en zij kunnen zich ook aanmelden voor de volgende nummers. Deze nieuwsbrief voor HR-professionals verschijnt drie keer per jaar. De eerstvolgende staat gepland voor september 2022.
 

 
  

Recente nieuwsberichten van poraad.nl

Onderwijs heeft veel vragen over opvang Oekraïense leerlingen (maart 2022)

Onderzoek toont aan: subsidie voor zij-instromers niet toereikend (maart 2022)

Verbetering ventilatie: Een CO2-meter in ieder lokaal en hulpteam voor scholen (februari 2022)

Schoolorganisaties gaan zich voorbereiden op de vereenvoudiging van de bekostiging (januari 2022)

Aanpassingen in klokkenluidersregeling heeft gevolgen voor onderwijswerkgevers (december 2021) 
 
 
Lees meer over Strategische HR
   

Update cao-onderhandelingen

Werkgevers, werknemers en het ministerie van OCW zijn op dit moment constructief met elkaar in gesprek om te komen tot de inhoud en middelen voor een nieuwe cao waarin de loonkloof is gedicht. 

Het is een moeilijke tijd voor het onderwijs: Corona, het leraren- en schoolleiderstekort en de enorme druk op de arbeidsmarkt maken dat bij iedereen duidelijk is dat alleen een cao-afspraak over het dichten van de loonkloof niet voldoende is.
   
Lees verder
 

  

Binnenkort op de agenda

20 april 2022 - Masterclass: Leiderschap en de maatschappelijke opdracht (door Hartger Wassink)

14 juni 2022 - Kennisgroep P&O

Najaar 2022 - Leergang strategische HR
   

Online uitgave leiderschapspraktijk voor schoolleiders

Schoolleiders spelen een cruciale rol in het realiseren van goed onderwijs aan leerlingen en studenten. Deze rol is voortdurend in verandering, bijvoorbeeld omdat de samenleving telkens nieuw eisen stelt aan scholen. Daarbij geven schoolleiders leiding aan onderwijsinnovaties via het stimuleren van gespreid leiderschap en onderzoeksmatig werken. Om schoolleiders te ondersteunen in hun ontwikkeling heeft een groep onderzoekers hun expertise gebundeld in een open access boek. Verschillende leiderschapspraktijken zijn in deze publicatie uitgewerkt door wetenschappelijke inzichten te koppelen aan praktische handvatten en voorbeelden.
 
   
Bekijk de online uitgave
 
   

Vereenvoudiging van de bekostiging

Vanaf 1 januari 2023 wordt het primair onderwijs bekostigd op een nieuwe, vereenvoudigde manier. Een van de veranderingen is dat de gewogen gemiddelde leeftijd van de medewerkers (GGL) verdwijnt bij de bepaling van de bekostiging voor een schoolorganisatie. Door het verdwijnen van met name de GGL (OP) zullen scholen na moeten denken of de huidige allocatie van middelen nog passend is. De vereenvoudiging is een uitgelezen kans om met elkaar in gesprek te gaan over de opbouw van evenwichtige teams: qua ervaring, leeftijd, functiemix etc. (mobiliteit, strategisch personeelsbeleid).

Op 9 juni, voorafgaand aan de PO-Raad ledenvergadering, is er een vereenvoudigingsochtend. Daar wordt o.a. een workshop over allocatie gegeven. HR professionals welkom! 
 
   
Handreiking allocatie van middelen
 
   

Inzichten en tips uit het Innovatielab Schoolblijvers

Goed personeel in je schoolteam houden is belangrijk in een tijd van grote personeelstekorten. In het Innovatielab Schoolblijvers gaan onderwijscollega’s samen op zoek naar mogelijkheden om meer ‘schoolblijvers’ te creëren. Na elke bijeenkomst lees, zie of hoor je in het innovatieblog de belangrijkste inzichten. En op 17 mei delen de deelnemers hun oplossingen tijdens een live pitchevent. 

 
Aanmelden pitchevent
 
   

  

Vacature

Tijdelijke vacature juridisch adviseur
Zwangerschapsvervanging
24-32 uur per week
   

Modernisering Participatiefonds

Het Participatiefonds (Pf) is bezig met het hervormen en verbeteren van de dienstverlening. We noemen dit de ‘Modernisering Pf’. Dit gaat in op 1 augustus 2022.

Binnenkort verschijnt op de website van de PO-Raad een tool voor de berekening van werkeloosheidskosten voor ontslagen vanaf 1 augustus 2022. 

 
Lees meer op de website van VfPf
 

Het belang van een Strategisch Personeelsbeleid

Om als organisatie je doelen te halen moet je op het juiste moment de juiste mensen in huis hebben. Een Strategische Personeelsplanning (SPP) kan hierbij helpen en geeft inzicht in ontwikkelpotentieel van personeel, handvatten voor benodigde HR-acties en zorgt voor een optimale personeelsbezetting, nu én in de toekomst.

Met het oog op de Modernisering van het Participatiefonds (invoering 1-8-2022), wel zo handig. Want met de modernisering komt er een nieuwe manier van verrekenen van werkloosheidskosten in het primair onderwijs aan. Een SPP biedt houvast voor het personeelsbeleid en ondersteunt het schoolbestuur om grip te krijgen op de (eigen bijdrage) werkloosheidskosten.

Een keer sparren of direct aan de slag met het maken van een Strategische Personeelsplanning? Onze regioteams staan voor je klaar.

 

  

Binnenkort op poraad.nl

   

Implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Op 10 juli 2019 is de Europese-richtlijn 2019/1152, betreffende de transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in de Europese Unie in werking getreden. Hierdoor moet ook de Nederlandse wetgeving gewijzigd worden. Dit wetvoorstel moet nog worden aangenomen en de beoogde invoeringsdatum is 1 augustus a.s. Het doel van deze regelgeving is waarborgen dat de arbeidsvoorwaarden voor werknemers transparanter en voorspelbaarder worden. 

Zodra meer bekend is, wordt hierover een bericht geplaatst op www.poraad.nl.
 

Gegevenslevering personeel niet in loondienst

OCW ziet dat er steeds meer onderwijsmiddelen naar extern personeel gaan. De standaardlevering personeelsgegevens (PIL) biedt onvoldoende informatie voor beleid en analyse. Daarom zijn schoolorganisaties nu verplicht om extra informatie aan te leveren over personeel dat niet in loondienst is. Het doel is om meer inzicht te krijgen in de besteding van onderwijsgeld.

Begin maart is de regeling gepubliceerd in de Staatscourant (pdf).

De PO-Raad heeft veel weerstand geboden tegen de regeling, maar met de publicatie in de Staatcourant is de regeling definitief. Schoolorganisaties moeten vanaf nu jaarlijks de gegevens aanleveren. De gegevens over 2021 moeten uiterlijk op 1 oktober 2022 zijn aangeleverd. Vanaf volgend jaar moeten de gegevens jaarlijks uiterlijk op 1 april zijn aangeleverd.

Binnenkort vind je meer informatie op www.poraad.nl
 
   

Wettelijk betaald ouderschapsverlof

Per 2 augustus 2022 treedt de wet betaald ouderschapsverlof in werking. Ouders krijgen vanaf die datum in het eerste levensjaar van het kind gedurende een periode van negen weken een UWV-uitkering. De uitkering bedroeg 50% van het salaris van de werknemer, maar is in een voorstel van de minister verhoogd naar 70%. Dit voorstel is middels in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer gestuurd. Het is voor nu dan ook afwachten of het voorstel wordt goedgekeurd. Het betaald ouderschapsverlof en de eventuele verhoging naar 70% betaling van het loon is bij de PO-Raad onder de aandacht. Mocht het voorstel aangenomen worden, dan zal er gekeken worden of en zo ja hoe de cao voor primair onderwijs (CAO PO) aangepast moet worden. Voor nu kunnen we je nog geen concreet antwoord geven op vragen over hoe het er per 2 augustus 2022 uit komt te zien.

Zodra meer bekend is over dit onderwerp, lees je dit op www.poraad.nl
 

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief voor HR-professionals in het primair onderwijs verschijnt drie keer per jaar. Als je de nieuwsbrief nog niet zelf ontvangt, maar dat wel graag wil, kun je je hieronder aanmelden. Heb je vragen of opmerkingen over of naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar cao@poraad.nl

Meld je hier aan voor deze nieuwsbrief