Kennisgroep P&O, recente nieuwsberichten en interessante ontwikkelingen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief, omdat je geregistreerd staat als geïnteresseerde van de Kennisgroep P&O of omdat je hiervoor bent aangemeld. Afmelden kan natuurlijk, klik daarvoor rechtsbovenaan deze mail. Je mag deze nieuwsbrief doorsturen aan anderen en zij kunnen zich ook aanmelden voor de volgende nummers. Deze nieuwsbrief voor HR-professionals verschijnt drie keer per jaar. De eerstvolgende staat gepland voor januari 2023.
 

 
  

Recente nieuwsberichten van poraad.nl

Leraren van het jaar 2022 bekend (oktober 2022)


PO-Raad stuurt brief aan Kamer: personeelstekort vereist volle aandacht (oktober 2022)

Armoede en geldzorgen: wat kan de school betekenen? (september 2022)

Veelgestelde vragen over de inschaling van werknemers (september 2022)

Q&A Onderhandelaarsakkoord cao PO juni 2022 - april 2023 (september 2022)

Interview Karen Peters: “als bestuurder pak je je voorbeeldrol” (september 2022)

 
 
Lees meer over Strategisch HR
   

  

Binnenkort op de agenda

1 november 2022 - Presentatie Sectorrapportages in Tweede Kamer |

11.30 - 12.30, online


29 november 2022 - Kennisgroep P&O 2022 | 13.00-15.00, online 

   

Advies ontwerpteam: versterk opgavegerichte aanpak personeelstekort

De personeelstekorten lopen op. Naast een noodzakelijke landelijke aanpak, is er veel te winnen door regionale samenwerking te versterken. De PO-Raad nam daarom het initiatief een ‘ontwerpteam versterking regionale samenwerking arbeidsmarktvraagstukken’ te starten.  

Het ontwerpteam heeft uiteindelijk een ‘regio-deal aanpak’ voor ogen, waarin de samenwerking tussen een regio en het rijk centraal staat om de gemeenschappelijke regionale opgave te realiseren.

 
   
Lees het adviesrapport en bekijk de animatie
 
   
Leergang Strategisch HR (voorjaar 2023)
Strategisch HR-beleid is een krachtig middel om onderwijskwaliteit te waarborgen en processen te verbeteren. Zeker als de bestuurder, schoolleider en HR-adviseur goed samenwerken. In deze leergang krijg je bouwstenen voor de gezamenlijke ontwikkeling van een effectief HR-beleid voor jouw organisatie.
Lees verder 

Ga aan de slag met de Strategisch HRM-scan

Weet jij hoe het staat met het strategisch HR-beleid binnen jouw organisatie? Met deze HRM-scan breng je samen met HR-professionals, schoolleiders en andere medewerkers in kaart wat je aan jouw beleid kan verbeteren én hoe medewerkers het ervaren in de praktijk.

Lees op onze website hoe de HRM-scan werkt

 
   
Vraag de scan aan
 
   
Intervisie voor HR-professionals

Een nijpend tekort aan personeel, een hoge (ervaren) werkdruk of onderwijsresultaten die dalen. Hoe kun je daarin je rol pakken als HR-professional en bijdragen vanuit de strategie? Hoe verwerf je een plek aan de bestuurstafel? In een reeks intervisiesessies onderzoek je dit soort thema’s met een vaste groep collega-HR-professionals.

Dit intervisietraject gaat begin 2023 van start en kun je volgen in de volgende regio's:

Lees verder 

Ouderschapsverlof en overgangsregeling

Per 2 augustus 2022 is de Wet betaald ouderschapsverlof in werking getreden. Wettelijk gezien hebben werknemers in het eerste levensjaar van hun kind recht op negen maal de overeengekomen arbeidsduur betaald ouderschapsverlof, tegen 70% van het (maximum) dagloon. UWV betaalt de WAZO-uitkering in de hoofdregel aan de werkgever uit.

Voor het primair onderwijs zijn er aanvullende afspraken gemaakt. Ga naar onze website voor een korte uitleg. 
 
   
Ga naar website
 
   

Strategische personeelsplanning (SPP) in het primair onderwijs: een must? 

Wij zeggen: ja, absoluut! Een SPP geeft inzicht in het ontwikkelpotentieel van uw personeel, handvatten voor benodigde HR-acties en zorgt voor een optimale personeelsbezetting nu én in de toekomst. Dit is in deze tijden van lerarentekorten belangrijker dan ooit. 

Daarom heeft het Vervangingsfonds/Participatiefonds (VfPf), samen met Gerard Evers, een instrument ontwikkeld waarmee u eenvoudiger en doelgerichter een SPP uitvoert. Kerobei,  PlatOO en CBS Joris de Witte gingen u voor. Laat u inspireren. Ook aan de slag met uw SPP? Neem contact op met uw regioteam.

 
Vind uw regioteam
 

Oproep deelname aan onderzoek

De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in het personeelsbeleid in het primair onderwijs. Om inzicht te krijgen in de actuele stand van zaken van het strategische personeelsbeleid laat het ministerie van OCW nu een onderzoek uitvoeren door CAOP en MOOZ.

Hoe staat het met het strategisch personeelsbeleid? Wat gaat goed en wat kan wellicht beter? Het onderzoek wordt begeleid door de vakbonden en de PO-Raad. We hopen van harte dat u wilt deelnemen aan dit onderzoek. Wanneer u een uitnodiging krijgt voor het invullen van een internetenquête, wilt u deze dan invullen? Wilt u meer weten over dit onderzoek, neem dan contact met de onderzoekers via het volgende e-mailadres: onderzoek@caop.nl.

 

 
Neem contact op met onderzoekers
 

Nieuwsbrief

De nieuwsbrief voor HR-professionals in het primair onderwijs verschijnt drie keer per jaar. Als je de nieuwsbrief nog niet zelf ontvangt, maar dat wel graag wil, kun je je hieronder aanmelden. Heb je vragen of opmerkingen over of naar aanleiding van deze nieuwsbrief, mail dan naar cao@poraad.nl

Meld je hier aan voor deze nieuwsbrief